Geuren & parfums 'gezondheidsrisico's

Moderne vrouwen kunnen zich hun leven niet voorstellen zonder parfums. Parfumerieën zijn trouwens het traditionele geschenk voor vrouwen. Deskundigen waarschuwen echter dat zelfs dure parfums stoffen kunnen bevatten die problemen met het welzijn kunnen veroorzaken en de hormonen kunnen beïnvloeden.

De vertegenwoordigers van de organisaties voor veilige cosmetica herinneren eraan dat de Amerikaanse parfumproducenten in 1973 niet de volledige inhoud van het product op de verpakking hoefden te vermelden. Volgens experts betekende dit dat de productie van parfums componenten bevatte die niet volledig waren getest.

Onafhankelijke verificatie van willekeurig geselecteerde 17 soorten parfums, in het bezit van de werknemers van de organisaties, heeft aangetoond dat elk van hen gemiddeld 14 ingrediënten bevatte, die fabrikanten van de parfums hadden "vergeten" aan te geven onder de componenten op de verpakking. De kampioenen in termen van de "geheime" componenten waren het Acqua Di Gio parfum van Giorgio Armani (17 van de stoffen waren niet vermeld op de verpakking van ingrediënten), Chanel Coco (18) en American Eagle Seventy Seven (24).

Het feit dat de producenten niet de hele lijst van de parfumcomponenten hadden gespecificeerd, zou geen groot probleem zijn, maar de tests onthulden extreem onaangename eigenaardigheden. Het bleek dat de verborgen stoffen veel beroemde allergenen bevatten die hoofdpijn, dermatitis en astma-aanvallen konden veroorzaken. De meeste van deze allergenen werden gevonden in het Giorgio Armani Acqua Di Gio parfum (maar liefst 19 items).

In het rapport gaven de organisatoren van de test aan dat de producenten van parfums de stoffen gebruikten die het hormonale evenwicht in het lichaam konden verstoren. In deze categorie bleek een fles geur JLo Glow van Jennifer Lopez de leider te zijn, omdat deze zeven componenten bevatte die een ernstige invloed hadden op hormonen: zes van hen imiteerden de werking van het vrouwelijke hormoon oestrogeen en de zevende verstoorde de functie van de schildklier.

Over het algemeen was slechts de helft van 91 ingrediënten van de geuren en parfums (46, om precies te zijn) veilig voor het menselijk lichaam.