Schoonheidsproducten die misschien niet zo veilig zijn als u dacht

Hoe veilig is de oogmascara, haarshampoo of bodylotion die u gebruikt? Zonder medeweten van veel consumenten, zijn veel van de schoonheidsproducten die we gebruiken en waar we van houden nauwelijks veilig, ondanks het goedkeuringsstempel van de Food and Drug Administration (FDA). Bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten - hoewel ze kunnen leiden tot gewenste resultaten - hebben bewezen meerdere negatieve bijwerkingen te veroorzaken, waaronder hormonale verstoring, verhoogde blootstelling aan carcinogenen en snellere veroudering. Lees hieronder verder om erachter te komen wat voor schoonheidsproducten de veiligheidsnormen behoorlijk twijfelachtig zijn; evenals de voorzorgsmaatregelen die u als consument moet nemen om aan de veilige kant te blijven.

Organische schoonheidsproducten

In een poging om de productverkoop te maximaliseren in een wereld die steeds milieubewuster of gezondheidsbewuster wordt, bestempelen tegenwoordig veel cosmetische merken hun producten als biologisch, wat niet helemaal waar is. Hoewel dergelijke lotions, oliën en crèmes die organische ingrediënten bevatten hun duidelijke voordelen hebben, waaronder ontgifting van de huid en vermindering van acne; ze zijn meestal niet volledig organisch, omdat de meeste merken meestal een synthetisch conserveermiddel en verschillende andere schadelijke chemische ingrediënten bevatten. Parabenen zijn bijvoorbeeld een soort conserveermiddelen waarvan is bewezen dat ze hormoonontregeling veroorzaken.

Wat te doen:

U kunt veilige, biologische cosmetische producten kopen - waarvan bewezen is dat ze geen kunstmatige conserveermiddelen bevatten - bij betrouwbare online winkels. Als je twijfelt aan de bewering op de verpakking van het product, dat het een biologisch cosmetisch product is, doe dan wat online onderzoek om ervoor te zorgen dat de ingrediënten in de ingrediëntenlijst van de productetikettering allemaal biologisch zijn. Er zijn talloze online databases met duizenden schoonheidsproducten, hun ingrediënten en de gezondheidsrisico's van elk van hen.

Cosmetische producten die talk bevatten

Talk is een mineraal dat meestal wordt gedolven in de nabijheid van asbest, waarvan bekend is dat het kanker veroorzaakt. Hoewel het onderzoek nog gaande is met betrekking tot de kankerverwekkende eigenschappen van talk, heeft het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek in het verleden gewaarschuwd voor mogelijk verband tussen langdurig gebruik van talkpoeder rond het genitale gebied. Deze claim wordt ondersteund door de talkpoederprocessen, die een reeks rechtszaken zijn die door meerdere vrouwen zijn aangespannen tegen Johnson's en Johnson's, nadat ze eierstokkanker hebben opgelopen na langdurig gebruik van het babypoeder met talkpoeder van het merk. Zelfs als talk zelf als niet-carcinogeen zou worden bewezen, betekent de nabijheid van mijnbouwbronnen nog steeds dat de kansen op asbestverontreiniging nog steeds groot zouden zijn. Met regelgevende instanties van de overheid hebben ingestemd om de regelgevende instanties van de cosmetische industrie hun eigen wetten te laten vaststellen met betrekking tot het percentage asbest dat niet mag worden overschreden voor producten op basis van talk; consumenten hebben meestal geen andere keuze dan schoonheidsproducten te kopen die het risico op kanker lopen.

Wat te doen:

De meeste vrouwen die eerder talkpoeder hebben gebruikt, vinden het leuk vanwege de vochtabsorberende eigenschappen. Het is echter raadzaam om langdurig gebruik van producten op basis van talk te vermijden. U kunt de productetikettering opzoeken om te bepalen of uw oogschaduw, cosmetische poeders of deodorants talk bevatten of niet. Als u op zoek bent naar een goed vochtabsorberend poederproduct, probeer dan een alternatief voor maïszetmeel.

Op nanotechnologie gebaseerde cosmetische producten

Nanodeeltjes zijn minuscule deeltjes die in toenemende mate worden gebruikt door cosmetische makers als ingrediënten voor verschillende producten. Het probleem is echter dat ze verschillende ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals DNA-schade en cellulaire toxiciteit.

Wat te doen:

Online onderzoek doen om te bepalen welke nanodeeltjes geen gezondheidsrisico voor de mens inhouden. U kunt ook zoeken in online databases voor cosmetische producten om te bepalen welke nanodeeltjes bevatten en ze dus vermijden.

Cosmetische producten die petroleumdestillaten bevatten

Aardoliedestillaten, meestal gebruikt om mascara-producten te maken, zijn behoorlijk schadelijk voor het menselijk lichaam en u moet alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen om schoonheidsproducten te vermijden die deze als onderdeel van hun ingrediënten bevatten. Deze chemicaliën zijn vermeld als mogelijke kankerverwekkende middelen, evenals triggers voor DNA-mutatie.

Wat te doen:

Sommige cosmetische producten die aardoliedestillaten gebruiken, vermelden ze niet op hun ingrediëntenlijst op de productetikettering. Gelukkig heb je als consument de hulp van online bronnen. Online databases zoals 'Skin Deep' bevatten make-upproducten die petroleumdestillaten bevatten. Dit zal je helpen te weten wat je moet vermijden.

Om als consument aan de veilige kant te blijven, is het cruciaal om de hierboven genoemde voorzorgsmaatregelen te treffen voordat je cosmetische producten koopt. Als u echter denkt dat het te laat is en uw gezondheid mogelijk al is aangetast door langdurig gebruik van dergelijke producten en gerechtigheid zoekt, neem dan contact op met een advocaat voor juridische begeleiding over hoe u een vergoeding kunt vragen voor dergelijke cosmetische letsels.