De gezondheidsrisico's van spataderen

Spataderen komen veel voor, met name bij ouderen, zwangere vrouwen en mensen die een zittende of bijzonder actieve levensstijl hebben. Hoewel dit slechts een cosmetisch probleem lijkt te zijn, kunnen ze zich ontwikkelen tot iets gevaarlijks als ze niet worden aangevinkt. Er zijn echter een aantal tekenen die erop kunnen duiden dat ze een gezondheidsrisico worden, en een aantal behandelingen die kunnen worden uitgevoerd in het geval dat zich een gevaarlijke ader ontwikkelt.

Wat zijn spataderen?

Spataderen ontstaan ​​wanneer de kleppen in de ader langzaam verzwakken en het bloed uit de ader in het omliggende weefsel begint te ontsnappen. Dit kan verschijnen als verkleuring of blauwe plekken in het been, en meestal blauw of groen ogende, uitpuilende aderen. De spatader kan ook licht jeuken. Deze spataderen gebeuren omdat de kleine kleppen in de ader werken om het bloed terug naar het hart te pompen, en de kleppen in de benen werken tegen de zwaartekracht. Dit maakt hun werk moeilijker en wanneer ze overmatig worden gebruikt of moeite hebben om te werken, zullen ze eerder falen.

Deze soorten aders verschijnen meestal in bepaalde levensfasen, zoals tijdens de zwangerschap of als gevolg van veroudering. Ze komen ook vaker voor bij mensen met overgewicht. Tijdens de zwangerschap staan ​​de kleppen in het been onder extra druk, omdat het bloedvolume van een zwangere vrouw met een verdubbeling toeneemt terwijl ze zwanger is. Het gewicht van de baby voegt ook extra druk toe in het bekken en de benen, waardoor de veneuze kleppen ook overuren kunnen werken.

Veroudering veroorzaakt ook spataderen, simpelweg omdat de aderen beginnen te falen naarmate ze ouder worden. Dit is een veel voorkomend probleem, en "maar liefst één op de twee mensen ouder dan 50 jaar heeft last van spataderen". Mensen met overgewicht kunnen kleppen hebben die harder moeten werken om bloed door een groter lichaam te duwen, of problemen zoals hoge bloeddruk kunnen ook bijdragen aan het falen van de klep.

Hoe kunnen ze gevaarlijk worden?

Veel mensen beschouwen spataderen als een eenvoudig cosmetisch probleem, maar ze kunnen gevaarlijk worden als ze niet worden behandeld. Een kleine complicatie van spataderen is dat ze zich kunnen ontwikkelen tot bloedingen als ze worden gestoten of gesneden. Dit bloeden kan moeilijk zijn om te stoppen.

Verder kunnen spataderen bijdragen aan chronische veneuze insufficiëntie, wat betekent dat de aderen zo slecht functioneren dat ze niet langer de juiste zuurstof en voedingsstoffen leveren aan de omliggende weefsels. Dit kan eczeem, huidverkleuring of zweren veroorzaken. Het belangrijkste is dat ze zich kunnen ontwikkelen tot bloedstolsels of een diepe veneuze trombose, die beide levensbedreigend kunnen zijn.

Welke behandelingen zijn beschikbaar?

Een goede preventieve maatregel die u moet nemen voordat u behandeling nodig heeft, is het gebruik van compressiekousen onderzoeken. Steunkousen voor spataderen kunnen een goede eerste stap zijn, omdat ze niet-invasief, gemakkelijk te verkrijgen zijn en gemakkelijk in uw dagelijkse leven kunnen worden opgenomen. Veel soorten modieuze compressiekousen zijn nu ook beschikbaar. Steunkousen worden over het onderbeen gedragen en zijn meestal strakker aan de onderkant en losser naar de dij. Dit helpt om een ​​opwaartse druk te creëren, waardoor de kleppen in de ader efficiënter kunnen werken.

Als u al spataderen heeft, zijn er twee soorten behandelingen beschikbaar: behandelingen op basis van warmte en behandelingen op basis van chemicaliën. Warmtebehandelingen gebruiken allemaal een soort warmtebronnen, zoals elektriciteit of laser, om de aangetaste ader op te warmen en af ​​te sluiten. Hierdoor stopt het bloed in de omliggende weefsels. Chemische behandelingen gebruiken een schuim dat in de ader wordt geïnjecteerd om het af te sluiten.

Spataderen komen veel voor en zijn meestal niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Ze kunnen echter een gezondheidsrisico vormen en gevaarlijk zijn, dus let goed op de ontwikkeling van uw aderen en doe wat u kunt om spataderen te voorkomen.