Verschillende soorten melanoombehandelingen

Alleen al in de VS worden dagelijks meer dan 9.500 mensen gediagnosticeerd met huidkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in het land die elk uur ten minste twee mensen het leven kost. Huidkanker heeft verschillende soorten en melanoom, een die de melanocyten aantast, wordt als het gevaarlijkst beschouwd.

Verschillende soorten melanoom

Melanoom is onderverdeeld in vier hoofdtypen:

 • Nodulair melanoom. Dit type melanoom groeit sneller dan andere en is ook het tweede meest gediagnosticeerde type bij huidkankerpatiënten. Het wordt meestal gevonden op de rug, nek en borst.
 • Oppervlakkig verspreidend melanoom. Dit type melanoom beïnvloedt de benen, armen en borst.
 • Acral lentiginous melanoom. Het zeldzaamste soort melanoom, wordt aangetroffen op de voetzolen, handpalmen of onder vingernagels. Het komt ook vaker voor bij mensen met een bruine en zwarte huid. In tegenstelling tot andere soorten melanomen, wordt dit type niet veroorzaakt door blootstelling aan de zon.
 • Lentigo kwaadaardig melanoom. Dit is een ander, minder vaak voorkomend type melanoom, dat vaak oudere mensen treft.

Afgezien van deze vier hoofdsoorten melanoom, is er nog een zeldzaam type, dat desmoplastisch melanoom wordt genoemd. Het is ongebruikelijk dat melanoom zich ontwikkelt in andere delen van het lichaam dan de huid.

Tegenwoordig organiseren veel organisaties die betrokken zijn bij onderzoek en behandeling van huidkanker vaak een platform voor patiëntbetrokkenheid waar medische professionals en patiënten effectief contact kunnen maken om betere hulp te krijgen bij behandelplannen en andere kwesties met betrekking tot zorg en revalidatie.

Wie kan huidkanker behandelen?

Een huidkankerpatiënt kan veel opties hebben bij het zoeken naar een arts. Afhankelijk van uw toestand kunnen deze artsen u helpen:

 • Chirurgische oncoloog. Een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van kanker door chirurgie.
 • Medisch oncoloog. Een arts die behandelingen zoals chemotherapie en immunotherapie beheert om kanker te behandelen.
 • Stralingsoncoloog. Een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van kankerpatiënten met behulp van radiotherapie.
 • Dermatoloog. Een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van allerlei ziekten die de huid aantasten.

Er zijn ook andere medische specialisten die mogelijk betrokken zijn bij de behandeling van huidkanker. Sommige hiervan zijn verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychologen en revalidatiespecialisten.

Behandelingen voor melanoom

Het behandelplan voor melanoom hangt af van het stadium van kanker en vele factoren die de patiënt beïnvloeden. Over het algemeen zijn de volgende behandelingsopties meestal voorgeschreven.

 • Huidkanker operatie. Chirurgie om melanoom te verwijderen is effectief in het genezen van huidkanker in een vroeg stadium.
 • Immunotherapie. Deze behandeling omvat het gebruik van medicijnen om het immuunsysteem van de patiënt te stimuleren, zodat het effectief kankercellen kan vernietigen. Er zijn verschillende soorten immunotherapiebehandelingen waarvan bekend is dat ze melanoom effectief genezen.
 • Chemotherapie. Het gebruik van chemotherapie medicijnen geïnjecteerd in de bloedbaan, het doden van kanker die zich kan hebben verspreid naar andere delen van het lichaam.
 • Straling. Het is niet gebruikelijk om straling te gebruiken voor de behandeling van huidkanker, maar wordt soms beschouwd als een haalbare optie wanneer een operatie niet mogelijk is.
 • Gerichte therapie. De medicijnen die worden gebruikt voor gerichte therapie verschillen van chemotherapie omdat ze zich alleen richten op melanoomcellen.

De meest effectieve behandelingsoptie hangt niet alleen af ​​van het stadium van huidkanker, maar ook van andere fysiologische factoren zoals de leeftijd van de patiënt en de mogelijke bijwerkingen van de gekozen behandeling. Het is essentieel voor een patiënt om een ​​uitgebreide discussie met een medische professional te hebben om ervoor te zorgen dat de geselecteerde behandeling niet alleen positieve resultaten zal hebben, maar geen significante invloed zal hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt.