Hoe jeukende voeten te behandelen tijdens de zwangerschap

Zwanger worden is een levensveranderende ervaring die vreugde geeft aan de ouders om te zijn. Het komt echter met een behoorlijk aantal uitdagingen die van moeder tot moeder kunnen verschillen. Een van de meest voorkomende problemen waar vrouwen last van hebben tijdens de zwangerschap is een jeukende huid, vooral aan de voeten. Dit kan behoorlijk ongemakkelijk zijn en als het niet wordt verzorgd, kan dit leiden tot ernstige problemen zoals wonden door constant krabben van de getroffen gebieden en zwellingen. In plaats van pillen te geven, is het beter om natuurlijke behandelingen te omarmen. De meeste huismiddeltjes tegen jeukende voeten hebben geen bijwerkingen en hebben geen invloed op de gezondheid van de baby.

Voordat u jeukende voeten behandelt, is het essentieel dat u de toestand en de ernst ervan begrijpt. De jeuk kan in intensiteit variëren van mild tot ernstig, waardoor een arts mogelijk moet ingrijpen. Hormonale onbalans is de primaire oorzaak van jeukende voeten, maar huidproblemen zoals eczeem kunnen tijdens de zwangerschap erger worden en de jeuk veroorzaken.

In meer ernstige gevallen kunnen hormonale problemen ervoor zorgen dat de leverfuncties worden uitgeschakeld, wat ertoe kan leiden dat gal wordt afgezet in de bloedbaan en later onder de huid voor uitscheiding. Dit kan jeuk veroorzaken in de handen, rug en buik en voornamelijk de voeten. De jeuk is meestal meer uitgesproken 's nachts en kan slapeloosheid veroorzaken. Deze aandoening staat bekend als intrahepatische cholestasis van zwangerschap (ICP).

ICP is overwegend tijdens het laatste trimester wanneer de hormonale niveaus op het hoogtepunt zijn. Ook lopen mensen met meervoudige zwangerschappen of een geschiedenis van leverproblemen of falen een hoger risico. Meer opvallend is uitslagvrije jeuk, maar andere symptomen zijn gebrek aan eetlust, vermoeidheid, geelzucht, depressie, donker gekleurde urine, misselijkheid en braken.

ICP is een ernstige aandoening die de gezondheid van de baby kan beïnvloeden en kan leiden tot vroeggeboorte of doodgeboorte. De aandoening vereist de aandacht van een arts en in de meeste gevallen kan de baby worden geïnduceerd zolang de longen voldoende zijn ontwikkeld. Wat zijn enkele huismiddeltjes die de jeuk kunnen verlichten?

Houd de voeten koel

Warmte kan de voeten jeuken en ook leiden tot zwelling. Als je zin hebt om de voeten te krabben, maak ze dan maximaal 10 minuten diep in koud water of breng koude kompressen aan op de jeukende plekken. De huid niet krabben, schrapen of krachtig wrijven, omdat dit kan breken en tot infecties kan leiden. Het koude kompres kan zo vaak mogelijk worden gebruikt. Het is van vitaal belang om de activiteiten van uw dag te beperken tot de koelere uren, vooral vroeg in de ochtend of laat in de avond. Warm weer kan je voeten irriteren en jeuk veroorzaken. Trek ademende schoenen aan als u in de zon moet lopen.

Neem lauwe douches

Droge huid is ook een veel voorkomende oorzaak van jeukende voeten. Droge huid heeft de neiging om gemakkelijk af te schilferen wat leidt tot meer irritatie. Het nemen van warme douches kan de huid uitdrogen. Gebruik daarom alleen lauw water en baden met milde of niet-geurige zeep. Neem gedurende de dag regelmatig lauwe douches. Bevochtig na de douche de huid, vooral op de jeukende delen, met crème of geurvrije lotion.

Draag loszittende comfortabele schoenen

Strakke schoenen kunnen tijdens de zwangerschap tot voetproblemen leiden. Je hebt waarschijnlijk last van jeuk in strakke of oncomfortabele schoenen omdat je voeten niet goed kunnen ademen. Draag indien mogelijk open schoenen of comfortabele sandalen die uw voeten laten ontspannen en op natuurlijke wijze ademen. Merk ook op dat voeten groter worden tijdens de zwangerschap. Om deze reden zijn je schoenen misschien te klein of niet goed passend. Koop voor meer comfort nieuwe schoenen die goed passen bij de voeten en die u minder moe maken.

Gebruik Aloë Vera Gel

De gel, een andere remedie voor jeukende voeten, kan in de jeukende delen worden aangebracht zolang als nodig is. Als alternatief kunt u warme havermoutbaden nemen. Het bad kan gunstig zijn wanneer de jeuk intens is. Koop kant-en-klare havermoutbaden bij drogisterijen of supermarkten voor een snellere en minder stressvolle ervaring. De baden stopt onmiddellijk de jeuk en verlicht elk ongemak. Je kunt een volledig lichaamsbad nemen of gewoon de voeten in de havermoutoplossing dompelen zolang als nodig is om verlichting te krijgen.

Blijf gehydrateerd

Drink elke dag minstens twee liter lauw water. Eet ook veel fruit en groenten. Dit houdt je gehydrateerd en flitst tegelijkertijd de gifstoffen die zich onder de huid kunnen ophopen en de jeuk veroorzaken.

Als de jeuk te ongemakkelijk is of langdurig aanhoudt en huismiddeltjes niet helpen, raadpleeg dan uw arts. Ook is het belangrijk om medische hulp te zoeken als u huiduitslag of andere huidaandoeningen heeft. Zeker, de meeste symptomen zullen verdwijnen na de bevalling; u hoeft zich daarom geen zorgen te maken. Probeer deze remedies echter om het ongemak van jeukende voeten te verlichten.