5 Gevaren van skivakanties

Skigebieden zijn enorm populair in de kersttijd. Zelfs degenen die nog nooit hebben geprobeerd skiën of snowboarden gaan daarheen. Tegenwoordig is het niet alleen een sport, maar een manier van leven - feesten, uitgaan. Dat is de reden waarom velen niet voorbereid zijn op wat hen in de bergen te wachten staat - en als gevolg daarvan riskeren ze vaak hun gezondheid. Lees ons artikel om erachter te komen hoe u zichzelf kunt beschermen en eerste hulp kunt bieden in geval van nood.

verwondingen

Ondanks het feit dat skiën een van de meest extreme sporten is, is er een laag risico op een dodelijke verwonding in een skigebied. Het overschrijdt bijvoorbeeld niet de kans om gewond te raken bij een auto-ongeluk. Enkel- en scheenbeenfracturen, verstuikingen of ligamentbreuken komen echter nog steeds veel voor op skihellingen.

Evalueer eerst in het geval van een blessure uw toestand. Probeer niet scherp op te staan ​​en test je lichaamsdelen een voor een. Probeer het beschadigde lichaamsdeel stabiel te houden. Je kunt proberen voorzichtig een elastisch verband aan te brengen. Het wordt niet aanbevolen om de pijnlijke plek op te warmen, omdat de aard van de schade nog onbekend is en dit is ten strengste verboden in geval van breuken en verstuikingen.

Als u omringd bent door mensen, neem dan contact met hen op voor hulp en laat ze u naar het medisch centrum begeleiden. Als u naar een afgelegen plek gaat, is het belangrijk dat u uw vrienden / familieleden of dienstdoende instructeurs / redders van tevoren waarschuwt over waar u naartoe gaat en wanneer u verwacht terug te keren. Dit wordt van vitaal belang op plaatsen zonder mobiele verbinding wanneer u geen contact kunt opnemen met de reddingsdienst, wat niet ongewoon is in bergachtige gebieden.

Tegelijkertijd begrijpen we dat het noodzakelijk is om een ​​arts te bezoeken, omdat veel verwondingen een vertraagd effect hebben. Sommige soorten posttraumatische bloedingen kunnen bijvoorbeeld enkele dagen rijpen voordat ze de hersenen beschadigen, of een onjuist geconsolideerde breuk van de pols kan de functie van grote zenuwen of bloedvaten verstoren, wat op zijn beurt de gevoeligheid en beweging van de hand verstoort of leidt tot oedeem en stagnatie. In dit geval kunt u niet voorkomen dat u een orthopedist, een chirurg of een neuroloog bezoekt.

Neem de basisbeveiligingsmaatregelen in acht om uw vakantie niet te bederven. Beoordeel het moeilijkheidsniveau van de baan voordat je erop uit gaat. Kies de tijd met de laagste activiteit.

Het risico op blessures is afhankelijk van de mate van training en professionaliteit van een skiër. Als je geen professionele atleet bent of nauwelijks op ski's kunt staan, kies dan een baan met een eenvoudige afdaling of gebruik de diensten van een instructeur. Je kunt de techniek van een juiste val beheersen, wat voor iedereen erg belangrijk is. Hier zijn een paar basisregels: als je valt, groepeer en span je al je spieren, buig je benen zo veel mogelijk op de knieën, druk je je kin tegen je borst om je hoofd te beschermen tegen stoten.

Ski uitrusting

Kleding speelt een van de belangrijkste rollen in lichaamstemperatuur. Ze bieden niet alleen comfort, maar helpen ook om overkoeling of oververhitting op de helling te voorkomen. Het is belangrijk dat de kleding bij het weer past, evenals elementaire veiligheidsregels. Dit geldt vooral voor kinderen. Het is beter om alle snaren en veters, sjaals, sieraden en losse haren uit te sluiten, die gemakkelijk kunnen worden gevangen.

Kies bij het kiezen van ski-outfits het principe van gelaagdheid. Een van de lagen is thermisch ondergoed. Als het op de juiste manier wordt gekozen, behoudt het de bewegingsvrijheid en, misschien nog belangrijker, regelt het de warmte-uitwisseling correct. Thermisch ondergoed moet goed aansluiten op het lichaam om een ​​goede thermoregulatie te garanderen en de bloedcirculatie te stimuleren zonder de spieren te knijpen of uw bewegingen te beperken.

De juiste keuze van thermisch ondergoed helpt niet alleen onderkoeling en oververhitting te voorkomen, maar ook blaren en intertrigo op de huid. Als het laatste verschijnt, is het beter om tijdig contact op te nemen met een dermatoloog. Bovendien zal een redelijke benadering van de keuze van thermisch ondergoed u beschermen tegen het verschijnen van spruw bij vrouwen en balanoposthitis bij mannen, die wordt veroorzaakt door langdurige slijtage van synthetische en nauwsluitende materialen.

Brandwonden en bevriezing

De actie van ultraviolette stralen in fel zonlicht wordt verbeterd als je hoger in de bergen klimt. Oogbrand kan optreden. Ongeveer 4-6 uur na ononderbroken blootstelling aan de open zon zonder bril, kan een persoon oogpijn, krampen, roodheid, tranen en scherpe achteruitgang van het gezichtsvermogen ervaren.

Gebruik een skimasker om het schadelijke effect van zonnestralen op uw ogen te voorkomen. Het beschermt de ogen niet alleen tegen ultraviolette straling, maar ook tegen mogelijke fysieke schade - bijvoorbeeld door boomtakken of ijsdeeltjes - en tegen de wind.

Lippenbalsem of een hygiënische lippenstift moet elke 2 uur worden aangebracht. Droog uw lippen na het drinken en lik ze nooit tijdens het wandelen of skiën. Vocht op de lippen werkt als een micro-lens, die de werking van zonlicht verbetert en bijgevolg het risico op schade verhoogt.

Ga naar buiten op de optimale temperatuur. Tot - 10 met gematigde luchtvochtigheid en geen wind zijn de meest geschikte klimatologische omstandigheden. Als de temperatuur lager is en het weer winderig is, bestaat er kans op bevriezing. Frostbite beïnvloedt meestal uitstekende of blootgestelde delen van het lichaam en ledematen - vingers of tenen, gezicht, neus en oren. U kunt ledematen voelen zonder tekenen van pijn. In het geval van dergelijke verwondingen kunt u het beste onmiddellijk contact opnemen met de chirurg.

Spier laden

Ski- en snowboarduitrusting is zwaar genoeg en je moet eraan wennen om het te dragen. Bovendien zijn de benen van de skiër onderhevig aan zware stress. Daarom is het waarschijnlijker dat u aan het einde van de eerste skidag nauwelijks uw benen kunt bewegen. Als u al problemen heeft met het bewegingsapparaat (wervelkolom, gewrichten, ligamenten), is het beter om dit vooraf te bespreken met een orthopedisch chirurg / reumatoloog / neuroloog, als dergelijke belastingen zijn toegestaan ​​en hoe u uw lichaam kunt beschermen - bijvoorbeeld kan zachte elastische orthesen gebruiken die kwetsbare plaatsen beschermen.

Alcohol

Niet drinken en skiën. Zelfs een glas wijn vertraagt ​​je reactie. Op een hoogte van tweeduizend meter treedt intoxicatie meerdere malen sneller op. Het lichaam voelt licht en plastic aan onder invloed van alcohol. Er is helemaal geen angst, maar er is een gevoel van vrijheid, een gevoel van snelheid. Statistieken tonen aan dat veel ongevallen in skigebieden plaatsvonden in een staat van bedwelming. Verzwakte aandacht en een overschatting van uw vaardigheden zijn niet de enige problemen. Drinkers lopen ook het risico op hypothermie omdat een persoon onder invloed van alcohol geen lichaamssignalen ontvangt over kou, vermoeidheid en gevaar.