Indoor oefeningen voor senioren tijdens de winter

In de winter kan het voor velen moeilijk zijn om voldoende te bewegen. Het is donkerder, er is minder tijd buiten rond te lopen en boodschappen te doen, en het is een kil pendelen naar de sportschool. Voor senioren kunnen er extra uitdagingen zijn vanwege beperkte mobiliteit en risico's in verband met intenser koude temperaturen en weersomstandigheden. Er zijn echter veel fysieke activiteiten binnenshuis die kunnen worden aangepast aan de vaardigheden en energieniveaus van senioren die kunnen worden uitgevoerd in het huis of in een pensioneringsgemeente en, als er vervoer is, in een buurthuis of bedrijf.

Indien mogelijk wordt aanbevolen dat senioren wekelijks ongeveer 150 minuten matige lichaamsbeweging krijgen. Dit is ongeveer dertig minuten per dag met twee dagen rust per week. Dit kan gedurende de dag verder worden onderverdeeld in segmenten van tien of vijftien minuten. Routine fysieke activiteit is belangrijk om kracht, uithoudingsvermogen, balans en flexibiliteit te behouden en op te bouwen. Een betere houding kan vallen en andere verwondingen helpen voorkomen.

Het is belangrijk om een ​​arts te raadplegen over het toevoegen of wijzigen van een trainingsroutine. Veel senioren profiteren van de diensten van thuiszorgverleners en deze professionals hebben de expertise en kennis over hun klanten om activiteiten aan te bevelen die het beste bij hun conditie passen. Bezoek de aangeboden link voor meer informatie over thuiszorg en verschillende andere manieren waarop senioren kunnen profiteren van geïndividualiseerde zorgplannen.

Binnenactiviteiten geschikt voor senioren

Lopen - hoewel het een leuke buitenactiviteit is, kunnen de aerobe voordelen van wandelen binnenshuis worden genoten op een baan, door de gangen, in een winkelcentrum of zelfs rond het huis. De snelheid en duur kunnen eenvoudig worden aangepast en het helpt de hartslag te verhogen, gewrichten te versterken en de spierspanning te behouden. Draag comfortabele schoenen met orthesen en ondersteuning.

Tai Chi - is een vechtsportdiscipline die geschikt is en verder kan worden aangepast aan senioren en mensen van alle leeftijden. De stappen zijn zacht en vloeiend met gechoreografeerde bewegingen in een opeenvolgende volgorde. Het is ontspannend en toch geconcentreerd, integreert meditatie en concentratie, en Tai Chi kan kracht, balans en flexibiliteit verbeteren. Ademen is een belangrijk onderdeel dat kan helpen bij een betere ademhaling, zelfs na het oefenen. Het heeft een spiritueel element dat goed past bij de aard van de fysieke beweging en ervaring.

Yoga & stretchen - met vergelijkbare componenten als hierboven, zoals ademhaling, specifieke bewegingen en ontspanning, concentreert yoga zich op het strekken van spieren en het opbouwen van kracht zonder gewichtheffen. Poses kunnen worden aangepast aan verschillende vaardigheidsniveaus en kunnen worden gedaan met behulp van een stoel of zittend. Yoga kan stress, angst verminderen en ontstekingen verminderen, terwijl de bloedsomloop en de gezondheid van het weefsel worden verbeterd.

Zwemmen - een oefening met weinig impact die de gewrichten en het gewicht ondersteunt, wat geweldig is voor het opbouwen van uithoudingsvermogen. Zachte bewegingen in het water met lichte weerstand kunnen kracht en flexibiliteit opbouwen. Er is een kleinere kans op letsel zonder de impact van het bewegen op de harde grond.

Gewichtheffen - senioren kunnen veel verschillende gewichten opheffen om de krachtopbouw voor elke dag of na een blessure langzaam te vergroten. De hulp van een geregistreerde fysiotherapeut wordt geadviseerd om te gaan met herstel van letsel. Gewichten kunnen beginnen zo klein als een pond en toenemen. Vraag advies aan een professional voor de juiste gewichthefbewegingen om letsel te voorkomen.

Drink vóór, tijdens en na het sporten voldoende vloeistoffen om gehydrateerd te blijven. Draag lagen om verschillende kamertemperatuur in de winter op te vangen. Het nemen van een indoorles met anderen is ook een geweldige gelegenheid om te socialiseren!