Zesde smaak helpt om op gewicht te blijven

Aankomen van overgewicht is nauw verbonden met het vermogen van de tong om de smaak van vet in het voedsel te herkennen, onthult een studie gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

De menselijke tong kan onderscheid maken tussen de vijf smaken bitter, zuur, zout, zoet en umami. Maar uit het onderzoek blijkt dat er mensen zijn die begiftigd zijn met de zesde smaak - die in staat zijn vet te proeven.

Dientengevolge, zoals hoofdonderzoeker Russell Keast aangaf, kunnen degenen die snel de smaak van vetzuren uitkiezen, de hoeveelheid van de inname van vet voedsel beter regelen en zijn ze geneigd minder gewicht aan te nemen. Hij schrijft dat er mensen zijn die zelfs zeer lage vetconcentraties kunnen voelen.

Aan de andere kant kunnen moderne vetrijke diëten ertoe leiden dat bepaalde mensen het vermogen om deze smaak te onderscheiden, verminderen, wat resulteert in hun ongecontroleerde consumptie van vet voedsel.

Deze ontdekkingen kunnen de weg vrijmaken voor een geheel nieuwe reeks strategieën voor gewichtsverlies, geloven wetenschappers.