Hoe succesvol te debatteren?

Als u een winnaar wilt worden in een geschil en de situatie in uw voordeel wilt keren, neemt u onmiddellijk het initiatief en doet u constructieve voorstellen, rekening houdend met de belangen van beide partijen. sprak met psychologen en maakte een lijst met aanbevelingen die u zullen helpen uw standpunt in de onderhandelingen te verdedigen, om te krijgen wat u wilt en om de relaties met anderen niet te bederven.

Genereer een commanderende stem

Als u mompelt, brabbelt en verward raakt tijdens het spreken, zal niemand u serieus nemen. Psychologen zeggen dat een sterke stem en een bepaald timbre je tegenstander zullen overtuigen dat je gelijk hebt, als je natuurlijk leert hoe je de juiste combinatie van stem, intonatie, woorden, enzovoort correct kunt gebruiken. Dit is de sleutel tot succesvolle onderhandelingen.

Als u niet kunt omgaan met angst en aan uw vaardigheden twijfelt, meld u dan aan voor een cursus waarin u de basisprincipes van retoriek leert en de angst om in het openbaar te spreken leert te overwinnen. De volgende keer dat u uw standpunt moet verdedigen, weet u zeker dat u zult slagen.

Een paar keer diep ademhalen en langzame expiraties helpen ook om te kalmeren.

Bereid je voor op onderhandelingen

Om uw kans op winnen te vergroten (en precies te onderhandelen zoals u nodig hebt), moet u zich hierop afstemmen en u voorbereiden op dit evenement. Vergeet ook niet een bepaalde strategie die u kan helpen de situatie in uw eigen voordeel te veranderen. Volgens experts wordt het bijvoorbeeld niet aanbevolen om de tegenstander onmiddellijk aan te vallen, met al je argumenten. Zelfs als uw argumenten echt waar zijn, zal uw tegenstander dit immers als een echte aanval en een aanval op zijn persoonlijke grenzen beschouwen. Als gevolg hiervan zal de persoon zichzelf verdedigen en de onderhandelingen transformeren in een open conflict.

Begin daarom met iets neutraals, zodat uw partner een beetje kan ontspannen en zich kan concentreren op vreedzame oplossingen. Breng uw argumenten een voor een, met de meest gewichtige als laatste gepresenteerd.

Noem de voor- en nadelen van wat er gebeurt

Vervolgens, in plaats van de stier onmiddellijk bij de horens te pakken, neem je rustig de belangrijkste voor- en nadelen van wat er gebeurt. Markeer de belangrijkste punten en leg uit waarom deze situatie voor beide partijen ongemakkelijk is (het is erg belangrijk om de gesprekspartner te laten begrijpen dat u niet eerst aan uw eigen voordeel denkt, zelfs als het niet waar is). Probeer informatie zo duidelijk mogelijk over te brengen, met aandacht voor de minnen, zodat het op een of andere manier de tegenstander motiveert om jouw kant te kiezen.

Denk aan de waarden die iedereen begrijpt

Vergeet niet de interesses te bespreken die voor de meeste mensen relevant zijn. Als we het bijvoorbeeld over een aantal persoonlijke aspecten hebben, kunnen we gezondheid, familie, rust, goede relaties met anderen noemen, enzovoort.

Als u zich op zakelijke onderwerpen concentreert, vermeld dan tijd, moeite, geld, de veiligheid van de deal, het bereiken van een nieuw niveau, vooruitzichten voor ontwikkeling, voordelen voor anderen en andere aspecten. Deze waarden liggen dicht bij elke persoon, dus u kunt niet alleen uw gesprekspartner dierbaar maken, maar ook enkele aspecten aanraken die hem belangrijk lijken.

Bied oplossingen aan

Neem de situatie onmiddellijk in eigen handen en stel, zonder je tegenstander de kans te geven om te herstellen, oplossingen voor de huidige situatie voor, rekening houdend met de belangen van beide partijen. Vergeet niet te benadrukken dat deze opties voor jullie beiden voordelig zullen zijn, en vermeld tegelijkertijd waar ze waardevol voor zijn en welke vooruitzichten ze je bieden.

Definieer een actieplan en de tijdlijn

Zorg ervoor dat u het actieplan deelt en het tijdsbestek vaststelt gedurende welke, naar uw mening, het mogelijk zal zijn om bepaalde problemen op te lossen of het eindresultaat te bereiken (sommige ideeën vereisen een gedetailleerde aanpak, daarom is het logischer om overeenstemming te bereiken over de deadlines voor elk specifiek item). Anders, als uw tegenstander geen specifieke resultaten en deadlines hoort, kunnen al uw inspanningen tot niets worden teruggebracht en zullen de onderhandelingen mislukken. Om de situatie niet te verergeren en tot het einde te brengen, moet u op dit punt stoppen en aan de gesprekspartner meedelen dat u ook geïnteresseerd bent in de resultaten die al uw verwachtingen overtreffen.

Laat de andere persoon u niet onderbreken

Tijdens het onderhandelingsproces zal de gesprekspartner u onderbreken en proberen een emotionele uitspraak te doen op die momenten waar hij het niet mee eens is. Probeer provocaties te weerstaan, schakel niet over op persoonlijke problemen en voltooi wat er is begonnen. Blijf kalm en zelfverzekerd en herinner je tegenstander er voorzichtig aan dat je het recht hebt om te spreken en dat je niet gestoord wilt worden. Verhef nooit uw stem en verdwaal niet, anders zullen de onderhandelingen escaleren tot een conflict, en dit is voor niemand voordelig.

Blijf rustig

Experts raden aan om je tegenstander de kans te geven zich uit te spreken, en dan zal hij aandachtiger naar je gaan luisteren. Pauzeer op een bepaald moment naar alles wat de ander je wil vertellen en ontwikkel rustig je ideeën. Zeg dat je het hoort en begrijpt. Volgens psychologen beginnen veel mensen alleen agressie te vertonen omdat het belangrijk voor hen is om gehoord te worden, en je geeft zo'n kans niet.

Definieer uw intenties en doelen en probeer dit idee duidelijk over te brengen naar de gesprekspartner. In dit geval slaagt u erin misverstanden, beledigingen en provocaties te voorkomen en de beslissing te nemen dat u optimaal zult vinden.