Echte voordelen van online dating

In de afgelopen jaren is digitale technologie voortdurend in ontwikkeling en hebben psychologen opgemerkt dat online dating een grote invloed op ons leven heeft gehad. Veel sociale aspecten over dating zijn snel aangepast aan deze nieuwe trend door veel wortels in het online segment te laten groeien, waardoor de inspanningen voor diegenen die romantische relaties wilden aangaan, aanzienlijk worden versoepeld.

Een bredere horizon op basis van algoritmen

Volgens het Pew Research Center in 2005 geloofden heel weinig Amerikanen dat online dating succesvol zou kunnen zijn, dus het lage aantal gebruikers, maar in 2019 verklaarde meer dan 15% van de Amerikanen dat ze speciale online datingsites of mobiele dating-apps hebben gebruikt en volledig succesvol zijn geweest bij het vinden van hun geliefde.

Compatibiliteit is een van de belangrijkste pijlers van online dating en speciale datingbedrijven zoals EHarmony en Match hebben er een ontworpen op basis van een speciaal algoritme waarmee hun gebruikers ongewenste matches kunnen vermijden en de geschikte partners kunnen identificeren. EHarmony vraagt ​​zijn gebruikers bijvoorbeeld altijd om uitgebreide psychologische rapporten in te vullen om een ​​specifiek patroon te creëren.

Verschillende persoonlijkheden, verschillende wedstrijden

Als we nadenken over de complexiteit en diversiteit van individuen, is het meer dan duidelijk dat het identificeren van de perfecte partner absoluut een moeilijk proces is en wetenschappelijk onderzoek geen enkel patroon ondersteunt omdat veel wedstrijden tussen individuen zeer divers zijn, online dating kwam in de buurt van het creëren van ideale persoonlijkheidscompatibiliteit.

EHarmony en Match evalueren altijd menselijke waarden, specifieke karaktereigenschappen, verschillende houdingen en bepaalde overtuigingen. Individuen die een langdurige relatie hebben, hebben altijd de gewoonte om met elkaar vergelijkbaar te zijn dan willekeurige vreemden. Deze theorie wordt de gelijkenishypothese genoemd en veel paren geloven dat het een belangrijke bijdrage levert aan de tevredenheid van de relatie.

Rijke pool van partners

Traditionele dating is meestal gebaseerd op het idee van fysieke nabijheid, waarbij individuen hun partners kiezen met wie ze regelmatig communiceren, bijvoorbeeld een buurt, kantoor, school of andere soortgelijke plaatsen. Online datingbedrijven bieden een groter bereik in de offline pool van partners en dit is geweldig vanwege de enorme diversiteit van deze partners op basis van veel overeenkomsten.

Het belangrijkste kenmerk van online dating is en zal altijd zijn dat het de mogelijkheid heeft om het aantal beschikbare partners sterk uit te breiden, waardoor singles sneller verbinding kunnen maken met een groter aantal wedstrijden, waarvan velen niet zouden hebben ontmoet in hun reguliere woont. In plaats van te kiezen wie een match is in fysieke nabijheid, heeft online dating een groter potentieel om de ideale partners te ontmoeten die aan specifieke criteria voldoen.

Online dating stimuleert ook de motivatie voor het creëren van een bevredigende relatie die ervoor zorgt dat de partners zich ten opzichte van elkaar engageren vanwege de noodzaak van beide een gezonde relatie te hebben. Traditionele daters daarentegen zijn meestal kwetsbare relaties waarin een van de partners niet echt emotioneel betrokken wil zijn bij een relatie.

Concluderend tonen statistieken aan dat online deelnemers aan het online datingproces doorgaans rijker en hoger opgeleid zijn dan de traditionele daters en deze factoren worden geassocieerd met een verminderde kans op scheiden.