Hoe u uw echtgenoot kunt helpen met een bipolaire stoornis

Samenwonen met een partner die lijdt aan een bipolaire stoornis is een hele beproeving die uw relatie dreigt te ondermijnen en het leven samen op veel verschillende - zelfs onverwachte - manieren verstoort. Als ze moeite hebben om de handicap te overwinnen, kun je enorm helpen met liefdevolle zorg, ondersteuning en begrip. Degenen die getroffen zijn door een bipolaire stoornis kunnen hun aandoening verzachten met de juiste medicatie en onophoudelijke behandeling, evenals een ondersteunende sfeer - dat is waar uw deelname de schaal op een beslissende manier kan beïnvloeden. Getroffen mensen voelen zich vaak beter wanneer ze een sympathieke luisteraar hebben waarin ze hun vertrouwen kunnen stellen. Hun partners moeten bereid zijn om met moeilijke situaties om te gaan en moeten rekening houden met bepaalde punten die verband houden met het probleem.

Leer feiten over bipolaire stoornis kennen

Blijf zoveel mogelijk op de hoogte van het probleem: gedragspatronen, aandoeningen, behandeling, alles wat op uw pad komt. Hierdoor kunt u het juiste perspectief behouden en begrijpen wat uw partner voelt.

Laat ze een behandeling ondergaan

Terwijl uw geliefde wordt behandeld, medicijnen gebruikt en therapie ondergaat, kan de ondersteuning door zijn of haar familieleden essentieel zijn voor de algehele toestand van de patiënt. Deze personen kunnen verder worden bijgestaan ​​door psychotherapiesessies die, indien samen met hun partners uitgevoerd, ervoor zorgen dat liefde en zorg niet aan hen zijn onttrokken.

Zorg voor een goede naleving van de medicatie

Zoals vaak voorkomt, hebben de patiënten de neiging om medicijnen weg te houden wanneer ze zich beter voelen vanwege de “hoge” periodes van hun aandoening; zodra u zich realiseert dat de getroffen persoon nalaat medicijnen te gebruiken, moet u zijn huisarts of arts die toezicht houdt op het verloop van de behandeling onmiddellijk op de hoogte brengen. De arts zal u waarschijnlijk adviseren over de beste manier van gedrag en zal de situatie met uw echtgenoot bespreken.

Hoewel de arts zich nog steeds niet bewust is van de nalatigheid, moet u de persoon aansporen medicijnen te blijven gebruiken; denk indien nodig aan een geschikte stimulans om te voldoen aan de voorschriften en volgens de voorgeschreven procedures. Er moet iets zijn dat ze graag met je willen doen.

Toon sympathie en aandacht

Stel jezelf beschikbaar voor je partner of familielid wanneer ze hun hart willen openen, hun toestand bespreken, hulp of ondersteuning krijgen. Laat ze weten dat ze welkom zijn voor uw hulp. Zulke mensen realiseren zich meestal dat ze omslachtig zijn en daarom niet willen vragen om hulp of aandacht, dus het is aan jou om hun minachtende houding te veranderen.

Blijf geduldig

Zelfs degenen die aan de behandeling voldoen, kunnen niet binnen een voorspelbare tijd weer normaal worden. Je kunt niet goed hopen op een wonderbaarlijk herstel of een medicijn dat de dingen rechtzet. Zet u schrap voor patiënten en laat het proces zijn gang gaan. Er zullen tegenslagen zijn, moeilijke periodes die moeten worden doorstaan. Het is een lang, hard gevecht.

Wees bereid om hulp te bieden tijdens een moeilijke aflevering

Wanneer een manische of hypomanische periode begint, of u ziet de tekenen dat het gaat beginnen, is het raadzaam om preventieve maatregelen tegen schade te treffen. De getroffen persoon kan roekeloos geld uitgeven of zich overgeven aan alcohol en stoffen. Kleine kinderen en gevoelige mensen moeten weggestuurd worden om niet gealarmeerd te worden door prikkelbaar gedrag. De arts of psychiater van je partner moet misschien meedoen, of ambulance- en zelfmoorddeskundigen als er gevaar is voor hectische uitbarstingen.

Stel een crisisplan op

Omdat u mogelijk geconfronteerd wordt met een niet-aangekondigd moment van crisis, moet u een vooraf afgesproken plan hebben voor het omgaan met de situatie. Om een ​​crisis het hoofd te bieden, moet u mogelijk de hulp inroepen van belangrijke familieleden of professionals. Zorg ervoor dat hun telefoonnummers niet alleen in uw telefoon staan, maar ook op een stuk papier dat u in uw portemonnee meeneemt. Zorg dat uw partner er ook altijd een bij de hand heeft. Een goed idee is dat jullie allebei een plan van aanpak opstellen wanneer je erop kunt vertrouwen dat ze bewust samenwerken.

Instrueer andere gevangenen hoe ze triggers kunnen vermijden

Sommige onbedoelde gedragingen kunnen het begin van manische of depressieve stemmingen veroorzaken, en deze kunnen beter niet worden tegengekomen door een onzorgvuldig familielid. Overmatig gebruik van alcohol, koffie en stoffen zijn in dergelijke gevallen vaak de boosdoeners.

Onder andere krachtige triggers zijn conflicten, stressgerelateerde slechte buien, onrustige slaap, ongezonde voedingsgewoonten. U zult snel weten wat uw partner of echtgenoot in het bijzonder reageert. Leg aan vrienden en familieleden uit dat trigger-beladen gedrag moet worden uitgesloten en dat stressvolle situaties zoveel mogelijk moeten worden verzacht. Een negatieve houding, harpen en zeuren werken als triggers en brengen patiënten met een bipolaire stoornis naar beneden.

Een belangrijke factor zou een kalmerende sfeer kunnen zijn door een zorgvuldige keuze van verlichting, muziek, films en tv-programma's.

Getroffen personen die thuis veel ondersteuning krijgen, staan ​​erom bekend dat ze minder acute symptomen vertonen, minder moeilijke menstruaties hebben die sneller slijten en langere normale menstruaties hebben.