Stop met je te schamen voor je rommelige huis

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat voortdurende chaos en rotzooi in het appartement op bepaalde psychologische problemen kunnen wijzen die alleen met de hulp van een expert kunnen worden opgelost. Is het echter echt zo'n serieus probleem? Kun je gewoon ontspannen en stoppen met je te schamen voor je onvolmaakte huis? besloot het probleem te belichten.

De gasten staan ​​voor de deur en je rent in paniek heen en weer, duwt verspreide dingen dieper in de kast met een hand en schrobt de vloer woedend met de andere. Is het een bekende situatie? Om de een of andere reden ruimen veel mensen hun rommel op als ze gasten verwachten, in plaats van een regelmatige reinigingsroutine in het weekend. Dat is echter niet alles. Sommige mensen hebben zelfs problemen in hun privéleven omdat ze hun huis ongeschikt vinden om gasten uit te nodigen - en dat allemaal vanwege de constante puinhoop.

Sommige progressieve individuen volgen persoonlijke groeitraining, houden zich aan een gezond voedingspatroon en de regels van opvoeding door kinderen. Tegelijkertijd wordt hun huishouden echter nog steeds verwaarloosd. Vandaag zullen we proberen te begrijpen waarom een ​​rommelig appartement geen schandelijke zaak is, maar een probleem dat kan en moet worden opgelost.

Van kinds af aan hebben we geleerd regelmatig schoon te maken en af ​​te wassen en onze spullen op hun plaats te zetten. Als je het niet doet, krijg je een label van een "slob" of "lazybones" (het betreft meestal vrouwen). Mensen moeten met deze complexen leven. Ze houden op van zichzelf en hun huis te houden.

Het niet handhaven van de bestelling komt niet uit het niets. Hoogstwaarschijnlijk weet een persoon eenvoudigweg niet hoe hij de dingen op de juiste manier moet rangschikken, zodat ze gemakkelijk te vinden en terug te plaatsen zijn. Sinds de kindertijd hebben de meesten van ons te horen gekregen dat rotzooi een teken is dat je een luie persoon bent en een arme huisvrouw, niet in staat om gezinscomfort te handhaven. Misschien begrijpen sommigen gewoon niet hoe dit proces te organiseren en puinhoop te vermijden (evenals de daarmee samenhangende complexen).

Als gevolg hiervan beginnen mensen zich ongemakkelijk te voelen en haten ze stilletjes alles wat met het huishouden te maken heeft. Misschien proberen ze zichzelf zelfs bij elkaar te brengen, speciale literatuur over ruimtevaartorganisatie te bestuderen, instructies te bekijken over dingen uitzoeken, maar tevergeefs - alles komt in een cirkel. Dit gebeurt omdat het probleem altijd dieper is en dingen van de ene naar de andere plaats brengen niet het juiste resultaat oplevert, maar de zaken alleen maar erger maken.

In de meeste gevallen is de oorzaak van een constante puinhoop echter niet luiheid of slordigheid, want ze zijn al gevolgen. Een rommelig huis wordt veroorzaakt door elementaire technische fouten, wanneer een persoon de basisprincipes van ergonomie niet begrijpt, niet weet hoe dingen te categoriseren en te verdelen, hoe ze correct te plaatsen en hoe deze bestelling later te handhaven.

Waarom is er echt een puinhoop?

We zullen de belangrijkste redenen bespreken:

  • Je hebt teveel dingen
  • Je keert dingen niet terug naar hun plaatsen, maar laat ze overal achter
  • Dingen worden ongemakkelijk geplaatst, waardoor u het proces niet kunt optimaliseren

Een goede organisatie van de ruimte helpt meestal om al deze problemen op te lossen, en dan beginnen zelfs de grootste slobs anders te leven. U kunt eenvoudig enkele van uw gewoonten aanpassen, en dan is het veel gemakkelijker om alle dingen terug te brengen naar hun plaatsen. Je begint het gewoon automatisch te doen, zonder tijd te verspillen aan het opruimen van de puinhoop die uit het niets kwam. Probeer een systeem te bouwen zodat uw huis comfortabel wordt en het schoonmaken niet teveel tijd kost (omdat u zeker meer plezierige en nuttige dingen zult vinden om te doen dan eindeloos schoonmaken).

Hoe maak je van schoonmaken een goede gewoonte?

Maak een stappenplan voor de ergonomische indeling van dingen, zowel in kasten als in het hele huis. Overweeg de gewoonten en levensstijl van de rest van het huishouden, anders kunnen al uw inspanningen in de put lopen;

Wen jezelf aan het weggooien van afval. Als je het gevoel hebt dat je hier moeite mee hebt, neem dan contact op met specialisten die je zullen helpen afscheid te nemen van de onnodige dingen die gewoon ruimte in beslag nemen in je appartement, zonder pijn en schuldig bewustzijn. Het is immers niet nodig om ze weg te gooien, je kunt ze weggeven of verkopen op speciale websites.

Vergeet niet alleen het gemak, maar ook de esthetiek. Het werkt tenslotte als een extra stimulans: u wilt niet meer terugkeren naar de puinhoop en de georganiseerde schoonheid verstoren. U kunt bijvoorbeeld stijlvolle organizers, manden, potten, enzovoort gebruiken.
Leer jezelf en je problemen te accepteren. Dit is volgens experts een teken van emotionele (en psychologische) volwassenheid. Als u communicatieproblemen heeft, wendt u zich zeker tot een psycholoog. Als je gewichtsproblemen hebt, neem je waarschijnlijk contact op met een voedingsdeskundige en een fitnesstrainer. We moeten toegeven dat een onvermogen om de orde te handhaven voorkomt bij verschillende soorten mensen, waaronder slimme en succesvolle mensen. Je moet jezelf echter niet de schuld geven dat je niet in staat bent om met je rommel om te gaan. Experts kunnen u helpen dit probleem op te lossen en uw dagelijkse gewoonten aan te passen, zodat ze uw leven (en thuis) ten goede kunnen veranderen.

Op te sommen

Om te bepalen wat er in uw appartement gebeurt - creatieve puinhoop of echte chaos, die onmiddellijk moet worden aangepakt, moet u een paar eenvoudige vragen beantwoorden.

  • Ben je vaak te laat op je werk omdat je 's morgens de benodigde dingen niet kunt vinden?
  • Verzin je excuses en verwijs je naar een gebrek aan tijd?
  • Lachen je vrienden en familie openlijk om je rotzooi?
  • Voelt u zich steeds meer in paniek voordat gasten aankomen?
  • Verliest u thuis regelmatig sleutels, documenten en andere belangrijke dingen?
  • Begrijp je dat je te veel dingen hebt verzameld, maar dat je er geen afstand van kunt doen?

Als u op de meeste vragen ja hebt geantwoord, betekent dit dat uw huis al lang behoefte heeft aan grondige reiniging en vrij van afval. Hoe sneller je erbij komt, hoe beter (zowel voor jou als je huis). We hopen dat onze tips je helpen een gehate plicht in een leuk proces om te zetten, en je zult genieten van het eindresultaat.