10 technologieën die we hebben overgenomen van dieren en natuur

Moderne mensen creëren vaak indrukwekkende nieuwe technologieën en kijken naar de wilde natuur. Het gebeurt vaak dat de nieuwste apparaten en systemen miljoenen jaren geleden door de natuur zijn uitgevonden, en alles wat de mens over had, was om de wereld om hen heen van dichterbij te bekijken en ingenieus te zijn om deze oplossingen te kopiëren. Deze review bevat tien technologieën die dieren eerder hebben 'beheerst' dan mensen.

1. Luchtremmen

Zeker, iedereen zag flappen op de vleugels van het vliegtuig open voor de landing. Ze zijn ontworpen om het draagvlak van de vliegtuigvleugel te verbeteren wanneer deze vertraagt. Vogels hebben hun eigen versie van deze slimme technologie - speciaal aangepaste veren.

Vogelveren zijn onderverdeeld in secundaire en primaire roeispaanveren, waarvan sommige zeer belangrijk zijn voor het vliegen, terwijl anderen meestal voor decoratie zijn. Aan de voorzijde van de vleugel van de vogel bevindt zich de zogenaamde "winglet", of alula. Door deze veren te 'openen' kan een vogel zijn vlucht stabiliseren of met een lage snelheid landen.

2. Sonar

Schepen en onderzeeërs zijn vaak uitgerust met sonar voor navigatie, evenals voor het volgen van doelen en obstakels onder water. De sonar werkt door een geluid uit te zenden met een bepaalde frequentie, dat wil zeggen door geluidsgolven te verspreiden in de omringende ruimte. Deze geluidsgolven worden gereflecteerd door solide objecten en keren terug naar het sonarapparaat dat ze uitzendt. Vervolgens verzamelt het apparaat informatie over de vorm, de grootte van de objecten en de afstand tot hen.

Dit apparaat is zeer nuttig in de militaire sfeer, maar walvissen en dolfijnen waren de eersten die het 'uitvonden'. Deze geweldige dieren kunnen zelfs zeer kleine onderwaterobjecten op een afstand van 15 meter onderscheiden met behulp van hun eigen natuurlijke sonar. Er wordt aangenomen dat dieren hun sonar gebruiken voor oriëntatie in de omgeving, en om te zoeken naar voedsel en andere individuen van hun soort. Interessant is dat de militaire sonar zo lijkt op de walvissonar dat hij zelfs dezelfde frequentie gebruikt: van 100 Hz tot 500 Hz.

3. Bioluminescentie

Miljoenen jaren voordat mensen kaarsen en lampen uitvonden, gebruikten mariene inwoners bioluminescente gloed. Bioluminescentie wordt ook gebruikt door vuurvliegjes en zelfs sommige soorten schimmels. Al deze organismen evolueerden om verschillende redenen in het donker te gloeien: mensen van het andere geslacht aantrekken om te paren, slachtoffers lokken, roofdieren afschrikken en communiceren.

Er is veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om bioluminescentie als biotechnologie te gebruiken. De belangrijkste chemische stof in deze reactie is luciferine, dat verschillende bedrijven nu proberen te gebruiken in straatlantaarns en in sommige soorten medische procedures.

4. Zonne-energie

Een groep wetenschappers heeft onlangs vlekkerige salamanders onderzocht en vastgesteld dat de embryo's van deze dieren algen bevatten die in hun welpen leven voordat ze worden geboren. Algen overleven door het afval van salamanderembryo's te consumeren en produceren energie en voeding voor de ontwikkeling van embryo's. Deze salamanders (die amfibieën zijn in plaats van reptielen, zoals hagedissen) laten hun kinderen groeien door fotosynthese - hetzelfde proces dat bladeren aan bomen gebruiken om zonlicht om te zetten in energie. Evenzo zetten fotovoltaïsche cellen (zonnecellen) zonlicht om in elektriciteit.

5. Ultraviolet

Mensen worden constant blootgesteld aan ultraviolette straling, maar ze kunnen het niet met het blote oog zien. Daarom is het zo gemakkelijk om zonnebrand te krijgen. Om UV-straling te zien, moet men zijn toevlucht nemen tot de hulp van speciale apparaten. Maar kameleons hebben een opsine-eiwit in hun ogen, zodat ze, net als vele andere reptielen, insecten, vogels en mariene inwoners, de ultraviolette stralen kunnen zien.

6. Landbouw

De landbouw lijkt misschien de meest conservatieve industrie, maar deze is de afgelopen 50 jaar behoorlijk veranderd. Maar zelfs vandaag zijn er heel wat problemen bij het fokken van dieren. Oplossingen kunnen worden geleend van mieren. Onlangs hebben wetenschappers ontdekt dat mieren hun territoria omringen met 'chemische sporen', en dus laten ze de bladluizen niet los die ze 'melken' van speciale 'boerderijen'.

7. Geluidsisolatie

Om geluidsisolatie te bereiken, gebruiken mensen combinaties van isolatielagen, absorberende materialen, enz. Uilen gebruiken geluidsisolatie echter ook voor andere doeleinden. Om een ​​prooi te vangen, moet de uil geruisloos zijn omdat knaagdieren een ongelooflijk gevoelig oor hebben. Vogels slagen erin om onhoorbaar te zijn dankzij de speciale elastische poreuze uiteinden van veren aan de rand van de vleugels die de meeste geluidstrillingen tijdens de vlucht kunnen absorberen en onderdrukken.

8. Klonen

Dankzij de beroemde Dolly-schapen hebben mensen kennis gemaakt met de nieuwe technologie voor klonen. Is dit proces echt nieuw? Zeesterren worden op een vergelijkbare manier gereproduceerd en klonen in wezen zichzelf. Als een zeester een beschadigde ledemaat heeft of zelfs als zijn lichaam in tweeën is gedeeld, kan het wezen worden hersteld. Sommige soorten zeesterren hebben zelfs de mogelijkheid om een ​​nieuw lichaam te laten groeien uit een deel van een gesneden ledemaat.

9. GPS

Migratie van vogels is nog steeds een mysterie voor wetenschappers. Er zijn veel versies van hoe vogels leren waar ze moeten vliegen - de positie van de zon, de sterrenhemel, het reukvermogen, het gebruik van het magnetische veld van de aarde, enz. Maar dit alles verklaart niet volledig hoe vogels zo succesvol kunnen bewegen en bereik regelmatig verre plaatsen, vaak in extreme omstandigheden. Het lijkt erop dat de vogels een 'ingebouwde' geavanceerde GPS-technologie in hun hersenen hebben, die de menselijke mogelijkheden ver vooruit is.

10. Intrekbare messen

Een gewone huiskat is gewoon een supertechnisch apparaat. Het heeft intrekbare scherpe klauwen. Wanneer een kat bijvoorbeeld wast, worden zijn klauwen in de zachte "nesten" in zijn poot getrokken. Sommigen geloven dat dit de uitvinders heeft geïnspireerd om een ​​zakmes te maken.