10 raarste historische feiten over het vrouw zijn

Historisch gezien is het altijd zo geweest dat mannen de leidende posities in de samenleving innemen, terwijl vrouwen op verschillende tijdstippen bijna als tweederangsburgers werden beschouwd. Bovendien kon een vrouw niet deelnemen aan het openbare leven, geen opleiding krijgen of een behoorlijke vergoeding voor haar werk. Het leven van vrouwen deed vaak denken aan een horrorfilm.

1. Geslacht als de reden voor het overlijden in de kindertijd

In het oude Athene was het heel gebruikelijk dat een paar een babymeisje achterliet om in de woestijn te sterven. "Iedereen groeit een zoon, zelfs de armste man, - schreef een Griekse schrijver - maar verliest een dochter, ook al is hij rijk." In Rome was het ook gebruikelijk, vooral in arme gezinnen. In een brief van een Romeinse man uit de lagere klasse aan zijn zwangere vrouw schreef de man: “Een dochter zal te zwaar voor ons zijn, we hebben eenvoudigweg het geld niet. Als het een meisje is, moeten we haar vermoorden. 'Zelfs in Egypte, waar vrouwen relatief gelijke rechten hadden als mannen, werden de baby's uit arme gezinnen vaak weggegooid om te sterven.

2. Periode dagen als een taboe

De Romeinse filosoof Plinius de oude schreef: "Als een vrouw ongesteld is, wordt zelfs melk zuur." Hij besloot dat menstruerende vrouwen de mensen die hen aanraakten konden doden. In Egypte werden vrouwen opgesloten in een speciaal gebouw tijdens hun menstruatiecyclus, waar andere mensen niet werden toegelaten. De Israëli's raakten geen vrouw aan tijdens haar menstruatie en raakten zelfs de objecten die ze had aangeraakt niet aan, omdat deze dingen als 'ontheiligd' werden beschouwd. In Hawaï konden de mensen die de hut van een vrouw binnengingen tijdens haar menstruatie worden veroordeeld tot de doodstraf.

3. Verlies van maagdelijkheid en doodstraf

Als mensen in Athene hoorden dat hun ongehuwde dochter met een man sliep, konden ze haar legaal in slavernij verkopen. Samoanen moesten publiekelijk overtuigd zijn dat hun vrouwen maagden waren: tijdens de huwelijksceremonie scheurde het Samoaanse tribale hoofd het maagdenvlies van de bruid met zijn eigen vingers voor een menigte om haar maagdelijkheid te bewijzen. Als een priesteres van godin Vesta haar maagdelijkheid op 30-jarige leeftijd in Rome verloor, werd ze levend begraven. In het oude Israël deden ze niet eens de moeite of de vrouw priesteres was. Elke vrouw die haar maagdelijkheid verloor vóór het huwelijk werd gestenigd.

4. Elke man is een alfamannetje

In Rome werden slaven vaak gebruikt voor intieme genoegens. Het hebben van seks met een slaaf kan alleen problemen veroorzaken als de man met het 'bezit' van iemand anders sliep zonder toestemming van de eigenaar van de vrouw te vragen. Zelfs in dit geval werd het niet als verkrachting beschouwd, maar werd het geclassificeerd als materiële schade. De vrouwen, werkzaam in bepaalde beroepen, konden geen aanklacht wegens verkrachting indienen, wat er ook met hen gebeurde. Ze waren niet alleen prostituees, maar ook serveersters en actrices.

5. Bruid ontvoering

In sommige delen van China hadden mensen tot de jaren veertig bruiden gekidnapt. In Japan vond het laatste geregistreerde geval van bruidontvoering plaats in 1959. In Ierland was dezelfde gewoonte wijdverbreid in de 19e eeuw. Zelfs de Bijbel beschrijft verhalen over hoe hele dorpen werden afgeslacht en de vrouwen als vrouwen uit deze dorpen werden weggehaald.

6. Infanticide

Het vermoorden van zwakke baby's werd niet alleen in Sparta beoefend. In bijna elk land, toen een vrouw een misvormde baby had, werd deze gedood. In Rome was het wettelijk voorgeschreven. Als een Romeinse baby met een handicap werd geboren, had de moeder twee opties: ze kon het wurgen of in de steek laten. Historici geloven dat elke vierde Romeinse baby de eerste verjaardag niet heeft overleefd.

7. Een stille vrouw

In het oude Griekenland en Rome was het vrouwen verboden het huis te verlaten zonder mannelijke escort. Toen mannen door gasten werden bezocht, mochten vrouwen niet praten of aan tafel zitten, moesten ze zich terugtrekken in hun kamer om mannen niet te verwarren met hun aanwezigheid. In Denemarken zaten ondeugende vrouwen die openlijk hun woede of ongehoorzaamheid uitten, opgesloten in een apparaat, 'een viool voor de feeks' genoemd. Het was een houten blok in de vorm van een viool, waar de handen en het hoofd van de vrouw werden geplaatst. Dit is hoe ze de straat op werden gestuurd om mensen hun schaamte te laten zien. In Engeland was het nog erger. Een vrouw moest een metalen masker dragen met scherpe tanden en een bel.

8. Dood aan alle overspelers

Als een getrouwde vrouw met een andere man durfde te slapen, was ze gedoemd. Onder bepaalde omstandigheden had een Romeinse man het recht zijn vrouw te vermoorden, als hij haar in bed met een andere man zag. Zelfs de puriteinen, die Amerika koloniseerden, behandelden de moord op overspeligen met neerbuigendheid. In de middeleeuwen werden vals spelende zondige vrouwen niet alleen gedood - ze werden gedwongen te lijden. Er was zelfs een speciaal apparaat voor deze gevallen, dat "borstripper" werd genoemd. Deze marteling was bedoeld voor de vrouwen die niet alleen werden beschuldigd van overspel, maar ook van zelf uitgevoerde abortus.

9. De vrouw vermoorden na de dood van haar man

Tot de 19e eeuw werd een vrouw in India, van wie de man was overleden, verwacht hem vrijwillig te volgen naar de brandstapel om levend te worden verbrand. Soms deden vrouwen tijdens oorlogen zoiets al voordat hun man stierf. Als een stad bijvoorbeeld werd belegerd en op het punt stond te vallen, verbrandden de vrouwen zichzelf levend met hun kinderen. De mannen keken ernaar en de volgende ochtend gingen ze vechten, hun gezichten besmeurd met de as van hun vrouwen. Die vrouwen hebben zelfmoord gepleegd om hun man wat extra motivatie te geven.

10. Het ongemakkelijke lot van een vrouw

Zelfs vóór het begin van de moderne geschiedenis waren de eerste huwelijken extreem "eenzijdig". Na onderzoek van de prehistorische overblijfselen in Afrika kwamen archeologen tot een interessante conclusie: mannen woonden hun hele leven rond één plek en vrouwen kwamen uit andere locaties. Dit betekent dat zelfs holbewoners ongelijke relaties hadden, en nieuwe vrouwen verhuisden naar het huis van hun man. Het is ook zeer waarschijnlijk dat deze vrouwen zijn ontvoerd uit andere stammen.