Chirurgie voor stemverandering?

In China groeit de mode voor stemchirurgie. Na deze procedures klinkt de stem van de patiënt lager of juist hoger.

Inwoners van China houden van operaties voor stemverandering waarmee ze hun eigen stem mannelijker of vrouwelijker kunnen maken. In de regel worden dergelijke operaties aangeboden aan de mensen die een geslachtsverandering ondergaan, maar nu zijn ze populair bij degenen die zichzelf niet zo dramatisch zullen veranderen.

Het is bekend dat de operatie voor stemverandering het risico inhoudt om het spreekvermogen volledig te verliezen, maar het aantal mensen dat het de afgelopen jaren heeft ondergaan, is dramatisch toegenomen. Wetenschappers zeggen dat veel Chinezen de druk voelen - ze willen bepaalde genderrollen vervullen. Daarom wenden de mannen die geloven dat hun stem niet mannelijk genoeg klinkt naar de operatie om hun stemmen te verlagen. Hetzelfde geldt voor eerlijke seks, die vinden dat hun stemmen te ruw zijn. Zo was de 23-jarige Liu Xi'an, die jarenlang was bespot vanwege een te vrouwelijke stem, een van de mensen die een soortgelijke operatie had ondergaan.

Volgens Liu hebben zijn klasgenoten en collega's hem jarenlang uitgelachen vanwege de stem, ze noemden hem een ​​meisje. Hij kon zelfs geen vriendin vinden omdat ze hem niet als een echte man beschouwden. De meisjes behandelden Liu als een van hun vriendinnen vanwege de stem. Hij veranderde niet met de puberteit en op zijn werk in het callcenter namen de klanten hem vaak voor een vrouw.

Liu werd geopereerd, ondanks de overduidelijke risico's, en was tevreden met de resultaten. De procedure omvatte gedeeltelijke verwijdering van het strottenhoofd en het maken van Botox-injecties in de stembanden.